• 02/10/2024

Reactie Decenniumdoelen op Vlaams regeerakkoord

Mensen in armoede vragen sterk sociaal beleid.

Decenniumdoelen heeft nog vele vragen bij het Vlaams regeerakkoord.

Decenniumdoelen hield het regeerakkoord tegen het licht van ons 12-punten Manifest op domeinen die belangrijk zijn in de strijd tegen armoede.

De inleidende zinnen in het Vlaams regeerakkoord over een warm Vlaanderen met gelijke kansen voor iedereen, waar niemand achtergelaten wordt, klinken mooi en veelbelovend. Maar de tekst ademt bij momenten een mensbeeld uit gebaseerd op wantrouwen, vooral naar kwetsbare gezinnen en naar nieuwkomers. Mensen in armoede worden daarbij in het regeerakkoord dikwijls afgebeeld als slachtoffers die moeten geholpen worden, ofwel als fraudeurs die moeten gestraft worden. Zelden worden ze betrokken in de vormgeving van de samenleving. En in de uitwerking van het beleid zitten erg veel harde tonen en sancties voor wie niet mee kan. Terwijl de doelstellingen inzake armoedebestrijding in de sociale maatregelen dikwijls vaag blijven.

Positief is dat de Vlaamse regering een sterke investeringsagenda neerlegt: in zorg, kinderopvang, jeugdhulp, onderwijs en openbaar vervoer, en in het wegwerken van de wachtlijsten, ook al ontbreken voorlopig op verschillende terreinen nog concrete ambities en duidelijk streefcijfers. De terechte beslissing om de dienstencheques duurder te maken en de fiscale aftrek af te schaffen kan alvast geld vrijmaken, niet alleen voor de verbetering van loon-en arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen, maar ook voor betere publieke diensten. Maar het niet afschaffen van de voorrang voor werkenden in de kinderopvang is wat ons betreft een serieuze gemiste kans, want vooral ook werkzoekenden hebben kinderopvang nodig om aan het werk te geraken.

Dat sociale ondersteuning vooral gaat naar de meest kwetsbaren en dat er daarom zal gekeken worden naar het inkomen en niet naar het statuut van mensen, om activiteits- en werkloosheidsvallen te vermijden, is verdedigbaar. Maar waarom moet dat meteen gekoppeld worden aan een register van wat mensen met een laag inkomen aan toelagen ontvangen? Het onderzoeken van elke Vlaamse sociale ondersteuning kan gekoppeld worden aan een algemene verblijfsvoorwaarde van vijf jaar is duidelijk een onaanvaardbare bijkomende drempel voor nieuwkomers om zich succesvol te integreren. Het Grondwettelijk Hof oordeelde al eerder naar aanleiding van de invoering van een verblijfsvoorwaarde in de Vlaamse sociale bescherming, dat dit een onwettelijke vermindering van sociale bescherming inhoudt. Mensen kansen geven op deelname aan de samenleving doe je niet door steeds opnieuw drempels op te werpen in de toegang tot inkomen en sociale dienstverlening.

Lees hier verder de Reactie Decenniumdoelen op Vlaams regeerakkoord 2 oktober 2024 op het Groeipakket, onderwijs en gezinsondersteuning, wonen en werk.

Om een warm Vlaanderen te bouwen is een sterk middenveld nodig. Het is dan ook goed dat de
nieuwe Vlaamse regering zich voorneemt om samen te werken met dat middenveld in de
verschillende fasen van het beleid. Maar om hun rol in de samenleving naar behoren te kunnen
vervullen, heeft dat middenveld financiƫle steun nodig. Uiteraard moeten subsidies van de overheid
aan organisaties kunnen geƫvalueerd worden. Maar het mag niet de bedoeling zijn om louter te
evalueren op statistiekjes over prestaties die aangestuurd worden door de overheid. De strijd tegen
armoede is een strijd op vele fronten die zich vaak niet enkel in cijfertjes laat meten.

Decenniumdoelen en al zijn partners (Netwerk Tegen Armoede, Welzijnszorg, SAAMO, SAM vzw,
Beweging.net, LEVL, Solidaris, CM, ACV, ABVV en ACLVB) willen graag in dialoog met de Vlaamse
regering om te bouwen aan een sterk sociaal beleid. Wie niemand wil achterlaten moet de (te grote)
armoede in een rijke regio effectief aanpakken.

KOMAF met armoede. Ja, het kan!